sinav-donemi

Üni̇versi̇te Yaşamına Adaptasyon

Uyum, bireyin yaşadığı çevrede kurduğu duyarlı ilişkilerle gereksinimlerini kendisi ve çevresindekiler için yararlı olacak biçimde gidermesi ve isteklerini gerçekleştirmesidir. Yaşamımızın pek çok evresinde uyum sağlamayı gerektiren değişimler karşımıza çıkar. Üniversite yaşamı da her haliyle öğrencinin hayatında yenilik ve değişim demektir. Yeni insanlar ve yeni ortam gerek fiziksel gerek psikolojik uyumu beraberinde getirmektedir. Evden ve aileden ayrılma, arkadaş ve grup seçimi, bir mesleğe aday olma ve iş bulmaya ilişkin belirsizlikler gibi pek çok problem üniversite öğrencilerinin gündeminde yer alır. Bu dönemde her bireyin uyum süreci farklı olur. Bazı kişilerde uykusuzluk, iştahsızlık, beklenmedik duygusal tepkiler, sık ağlama, odaklanma veya hatırlamada güçlükler, baş dönmesi, mide rahatsızlıkları gibi fiziksel ve duygusal belirtiler görülebilir. Birey bu süreçte karşılaştığı sıkıntılı durumları sadece kendisinin yaşamadığını, bu durumları sürekli yaşayacağı anlamına gelmediğini düşünüp bu zorluklarla baş edebileceğine inandığında daha kolay bir şekilde uyum sağlayacaktır.

Üniversite hayatında ebeveynlerin üzerindeki sorumlulukların çoğunun üstlenilmesi ile eskiden ailenin takibindeki eğitim faaliyetleri üniversite öğrencisine devredilmiş olur. Devamsızlığınızın takibi, hangi derslerin seçileceği, bursluluk, aylık bütçenin en faydalı şekilde dağılımı, akademik başarı, aktif katılım ve arkadaşlarla iyi ilişkiler kurmak gibi meseleler üstesinden gelinmesi gereken önemli konulardır. Sosyal ve kişisel yaşamda da paranızın dengeli harcanması, sağlıklı beslenmek, temiz ortamda yaşamak, yurtta kalıyorsanız yaşam alanınızı paylaşmak, yurt kurallarına uymak, farklı kişilerle geçinebilmek, evde kalıyorsanız anlaşabileceğiniz ev arkadaşını seçmek, evdeki sorumlulukları yerine getirmek yeni hayata uyumun basamakları olacaktır.

İnsanların değişime olan tepkileri farklılık gösterir. Her yeni uyum süreci gibi, üniversite öğrencisi olmanın getirdiği sorumlulukların üstlenilmesi bazı bireyler üzerinde kaygı oluşturabilir. Kimisi yeni insanlar ve yeni bir ortama kolaylıkla adapte olurken kimisi de stres, korku ve kaygı yaşayabilir. Alışma sürecinde bu tarz olumsuz duygu, düşünce ve tepkiler ortaya çıkabilmektedir. Burada önemli olan bu belirti ve tepkilerin üniversite yaşamına uyum süreci ile ilgili olduğunu fark etmektir.

Uyum sürecinde zorluk yaşıyorsanız;

•  Kendinize zaman tanıyın. Sizi zorlayan ve kaygı verici durumlara zaman içerisinde alışacaksınız.

•  Ani kararlar vermeyin. Okulu bırakma, eve dönme gibi kararlarınızı düşünce ve duygularınız yoğunken ve aniden vermeyin. Böyle önemli bir konuda hızlı karar vermek önemli fırsatları kaçırmanıza neden olabilir.

•  Duygularınızı fark edin ve kabul edin. Baş etmenin yolu yaşadığınız duygunun farkında olmaktan geçer.

•  Kendinizi, okulu veya çevrenizi suçlamamaya çalışın. Bunun yerine sorunu nasıl çözeceğinize odaklanmak daha faydalı olacaktır.

•  Üniversite hayatının bireye olumlu özellikler ve beceriler kazandırdığını unutmayın.

•  Sosyal faaliyetlere katılın. Kampüs içerisindeki sosyal etkinliklere ve kulüp faaliyetlerine katılmak yeni insanlarla tanışarak sosyalleşmenize yardımcı olacaktır.

•  Bedensel sağlığınıza dikkat edin. Düzenli beslenmeye ve uyumaya özen göstermeniz ruh sağlığınızı olumlu etkiler.

•  Gerçekçi hedefler koyun. Üniversitedeki hedeflerinizin ulaşılabilir olması sizi ileriye taşıyacaktır.

•  Bazen okula veya derslere gitmekte zorlansanız da ders kaçırmamaya özen gösterin. Kaçırdığınız veya aksattığınız görev ve sorumluluklar dönem sonunda daha zorlayıcı şekilde karşınıza çıkabilir.

•  Yurtta veya ailenizden ayrı bir evde kalıyorsanız ortamı sizin için tanıdık hale getirmeniz kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

•  Eğer günlük yaşamınızı aksatacak düzeyde güçlük çekiyor ve uyum sağlamakta zorlandığınızı düşünüyorsanız bir uzmandan yardım almanız gerekebilir. İTÜ Mensubu iseniz dilpsi@itu.edu.tr adresine mail atarak randevu talebinde bulunabilirsiniz.

KAYNAKLAR:

http://journals.iku.edu.tr/yed/index.php/yed/article/view/72/58

https://www.agri.edu.tr/detail.aspx?id=1817&bid=497&tid=6&dil=tr-TR

https://www.researchgate.net/publication/292989046_Universite_Ogrencilerinin_Universite_Yasamina_Uyum_Durumlari_Bandirma_OrnegiAdaptation_Status_of_University_Students_to_University_Life_Bandirma_Example

https://dos.ku.edu.tr/wp-content/uploads/2019/03/N%C4%B0VERS%C4%B0TE-YASAMINA-UYUM.pdf

https://demiroglu.bilim.edu.tr/ogrenci/ogrenci-rehberlik-ve-danismanlik-merkezi/universite-hayatina-uyum